Tips voor het afbetalen van je studieschuld

Studenten hebben het financieel vaak niet makkelijk en een studieschuld heb je sneller te pakken dan je denkt. De IBG (Informatie Beheer Groep) verleent onder andere studiefinanciering en aanvullende beurzen aan studenten. Bij de IBG zijn er vier soorten studieschulden te noemen, namelijk de rentedragende lening, de prestatiebeurs (die niet of nog niet is omgezet naar een gift), het collegegeldkrediet en de schuld van te veel ontvangen financiering die niet op tijd is terug betaald. Er wordt per persoon een draagkrachttoetsing uitgevoerd om vast te stellen welk bedrag de student tijdens of na de studie kan missen om de schuld af te betalen. Dit bedrag vormt direct het maandelijkse termijnbedrag.

Het aflossen van een studieschuld kan tegenwoordig maximaal 25 jaar duren. Het is echter wel zo dat de termijnbedragen kunnen worden vast gesteld op maar liefst 15% van het netto inkomen. Het opstellen van een plan om de schuld sneller en eenvoudiger af te lossen is daarom voor velen wel aan te raden. Volg de volgende stappen om een persoonlijk plan te maken en je studieschuld zal een minder grote invloed hebben op je persoonlijke leven.

  • Maak eerst een begroting die je inzicht geeft in je inkomsten en uitgaven. Zo zul je zien dat je aan sommige posten onnodig veel uitgeeft en dat je studieschuld met dat bedrag ook sneller afgelost had kunnen worden.
  • Tel alle bedragen van schulden die je hebt bij elkaar op en maak hier een overzichtelijk lijstje van. Zo kun je zien hoe groot de schulden zijn, waar de problemen zitten en wat de maandelijkse termijnbedragen zijn.
  • Met behulp van deze twee overzichten krijg je een duidelijk beeld van je financiële situatie en kun je bepalen hoeveel aflossingsruimte er nog over is. Wanneer je voldoende over houdt, kun je het termijnbedrag verhogen om sneller af te lossen.
  • Wanneer je ziet dat je niet uitkomt met je inkomsten om je termijnbedrag van de studieschuld te betalen, kun je een nieuwe draagkrachttoetsing aanvragen. Neem hierbij ook al je eigen overzichten mee.
  • Als het je dan nog niet lukt om uit te komen, dan kun je aankloppen bij de adviseur van de kredietbank, de sociale dienst of het maatschappelijk werk in je gemeente. Zij kunnen je een oplossing bieden. Dit betekent wel dat zij bijvoorbeeld loonbeslag op zullen leggen en je het met weinig moet doen, maar je hebt geen last meer van schuldeisers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>